PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Buchty, vdolky, koblihy [ Specialita k jídlu ]

Širokou platnost má název buchta. Buchta se peče z kynutého těsta a jednotícím hlediskem je její čtverhranný tvar. Buchty se rozlišují podle tvaru a náplně. Po celém kraji byly známy buchty záhybáče, tvarem i způsobem plnění podobné závinům, které se kladly na plech po dvou nebo třech pásech.Tato buchta se u nás peče dodnes. Několikrát za rok se pekly kurástvové buchty. Zadělalo se na ně prvním mlékem nadojeným po otelení krávy. Husté, téměř mazlavé žluté mléko se ohřálo, přisypalo se mouky, přidalo kvasnic, soli, cukru, někde i skořice, nechalo se nakynout a dalo se péci na plech.

Nejvýznamnějším a nejrozšířenějším pečivem byly velké koláče, zvané vdolky, nověji frgály. Naše současné záznamy o přípravě vdolků se příliš neliší od údajů starších. Těsto na vdolky se zadělávalo z pšeničné , ale také žitné mouky, zamísilo se mlékem nebo jen vodou a dalo vykynout. Potom, rozválené na tenko do kulatého tvaru, se na povrchu pomazalo. Kromě tvarohové, hruškové a povidlové pomazánky byla často i pomazánka maková. Před sázením do pece se každý vdolek na povrchu omastil a podložil tenkým papírem. V minulosti, kdy byl vzácný i papír, se vdolky zespod poprášily hrubou šrotovou moukou, někdy pouze otrubami. Do pece se sázely podobně jako chleba. Povrch se pak posypal ještě posýpkou. Vdolky se chystaly k slavnostem, hodům, svatbám a u bohatých každou neděli.Obliba vdolků ( dnes frgálů ) přetrvala do současnosti.

Prosazují se zcela nové varianty: frgál s borůvkami a vdolek s čerstvými švestkami.Z ostatních druhů pečiva se častěji na stole objevily pouze vdolečky, malé koláčky s podobnou pomazánkou jako frgály. Zvláštní místo mezi sladkými jídly patřilo smaženému pečivu. V obecné známosti byly zejména koblihy.

K městskému jídelníčku patřily i Boží milosti. Znali je i na vesnici a podávali jako panské pečivo k čaji nebo ke zhřívanému jablečnému burčáku.
Jako drobný dárek dětem a také pro jiné příležitosti obyčejové se v domácnostech, ale též u pekaře peklo pečivo ve tvaru zvířátek, lidských postav a předmětů. V druhé polovině 19. století se ve Vizovicích začalo s tvarováním a pečením podobného pečiva, ale silně zmenšeného a zdobně tvarovaného. Peklo se pouze z mouky a vody a sloužilo jako dárkové zboží.

Ještě před první světovou válkou se z Vizovic vozilo na trhy do Brna, do prahy i do Vídně, a to zejména před Vánocemi a Velikonocemi. Tak přišlo na svět pověstné vizovické pečivo a vizovická zvířátka.

Nahrazení pece kamny s troubou na pečení, zavedení sporáku, možnost většího výběru potravin, jemné mouky a konečně působením osvěty a školy umožnilo podstatné rozšíření sortimentu pečiva. V městech k tomu došlo koncem 19. století a někde i dříve, na vesnici později. V současnosti se na vesnické svatbě peče i třicet druhů pečiva, z nichž jen několik málo patří k tradičním druhům.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Specialita k jídlu
AKTUALIZACE: Radka GAJDUŠKOVÁ (Beskydy-Valašsko, racr) org. 56, 10.05.2004 v 12:20 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA